23 Kasım 2013 Cumartesi

Adobe Photoshop ile Tarihe Yolculuk =)



Ülkemizde çok sayıda kullanıcısının olduğu görsel bir program Photoshop. Peki, bilgisayar dünyasının en kuvvetli yazılımlarından biri olan Photoshop nasıl ortaya çıktı. Bu postta birçok alanda vazgeçilmez olan Photoshop’ un tarihçesi hakkında bilgi vermek istedim.



Photoshop 1987 yılında  Thomas Knoll tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. O zamanlar Thomas Knoll Michigan Üniversitesinde “Dijital imajların işlenmesi” üzerinde tez çalışmaları yapan doktora öğrencisidir. Tez çalışmaları sırasında Mac kullanan Thomas imajların gri skala seviyelerinde sorun yaşayınca bu sorun üzerine yönelir. Sorunu çözmek için alt rutin programları üzerinde yoğunlaşır ve sonuç olarak ortaya birçok imaj işleme programcığı çıkar.



Kardeş John Knoll ortaya çıkan imaj işleme programlarını geliştirerek kişisel bilgisayar üzerinde imaj düzenleme yapabilme fikrini kardeşi Thomas’ın aklına sokar.Geliştirdikleri programları piyasaya sürmek isterler ve bu amaçla şirketlere tanıtıma giderler.

1988 yılında Photoshop, Adobe firmasının mühendislerine tanıtılır ve büyük ilgi görür. Adobe Knoll kardeşlerle lisans sözleşmesi imzalayarak 1990’ da ilk sürüm olan Adobe Photoshop 1.0 Macintosh için piyasaya sürülür. Gelişimin her aşamasında Thomas ile birlikte Adobe’ nin Photoshop üzerinde çalışmalarına yoğunluk vermek için aldığı mühendisler görev alır.

1991’ de Adobe Photoshop 2.0 Macintosh için piyasaya sürüldü. 2.0’ın belli başlı özellikleri CMYK desteği, path çizimleri yapılan Pen aracıdır.

1994 yılında Adobe Photoshop 3.0 Macintosh için piyasaya sürüldü. Bu sürümün en büyük özelliği Layer katmanlarının yazılıma eklenmesiydi. Bu özellik Thomas Knoll’ un senelerce üzerinde uğraştığı bir konuydu.

1996 yılında Adobe Photoshop 4.0, yazılıma “ Adjustment Layers”  ve “Actions” özellikleri eklenerek Macintosh ve Windows için piyasaya sürüldü.

1998 yılında Adobe Photoshop 5.0 Macintosh ve Windows için piyasaya sürüldü. Bu sürümün en önemli özellikleri “ History Pallete” “Magnetic Lasso Tool”  “Type Tool”  olarak bilinir.1999 yılında 5.5 versiyonu geliştirilerek ImageReady entegre edilmiştir.

2000 yılında Adobe Photoshop 6.0  Macintosh ve Windows için piyasaya sürüldü. Bu sürüme “Liquify” ve “Vector Shapes” özellikleri eklendi.2001 yılında 6.0.1 yayınlanarak sürüm güncellendi.

2002 yılında Adobe Photoshop 7.0  Macintosh ve Windows için piyasaya sürüldü. Bu versiyonda “Type Tool” geliştirildi ve yeni bir özellik olarak “Healing Brush” eklendi. Aynı yıl piyasaya sürülen 7.0.1 sürümü Thomas Knoll tarafından geliştirilen farklı dijital kameralardan çekilen RAW formatlı fotoğrafları Photoshop’a aktaran Camera RAW 1.x. ek yazılımını içerir.

2003 yılında Mac OS X ve Windows için piyasaya sürülen Adobe Photoshop CS (8.0)  sürümünde  Camera RAW güncellenerek 2.x. versiyonu oluşturulmuştur. “Shadow Highlight” ve  “Match Color” komutları eklendi. “Slice tool” geliştirildi. Ayrıca “Lens Blur” filtresi be “Smart Guides” menüsü eklendi.

2005 yılında Mac OS X ve Windows için piyasaya sürülen Adobe Photoshop CS2 (9.0)sürümünde  Camera RAW güncellenerek 3.x. versiyonu oluşturulmuştur. CS2 yenilikler; “Spot Healing” fırçası, “Vanishing Point” aracı  ve “Red Eye Removal” (kırmızı göz önleme) aracı.

2007 yılında Mac OS X ve Windows için piyasaya sürülen Adobe Photoshop CS3 (10.0)  sürümünde en göze çarpan yenilik ise “Quick Selection Tool”.

2008 yılında Mac OS x ve Windows için piyasaya sürülen Adobe Photoshop CS4 sürümünde “Ayarlamalar Paneli” geliştirildi. Photoshop CS4 ile Photoshop ile Lightroom2 arasında geçiş yapma imkanı sağlıyor. “Content Aware Scale” aracı ile çalışma alanında istenilen bir bölümü koruyarak diğer bölgeleri yeniden boyutlandırma işlemi yapılabiliyor.

2010 yılında yayınlanan Adobe Photoshop CS5  içerisinde bir çok yeni özellik bulunuyor. Bunlardan bazıları “Content Aware Fill” , ” Puppet Tool”, “Wet Paint Brush”, “Stroke Effect”,  “Patchmatch”, yeni HDR fonksiyonları, otomatik lens düzeltme, iyileştirilmiş Raw dialogları, geliştirilmiş seçim ve maskeleme araçları ve yeni zoom, boyama, onarım ve deformasyon özelliği.

2012 tarihinde piyasaya sürülüen Adobe Photoshop CS6 sürümü Adobe Photoshop Cs6 koyu bir arayüze ve bu nedenle çalışırken dikkat dağıtmayan, göz yormayan yeni bir temaya sahip. 

İçerik farkındalığına sahip taşıma ve ekleme araçları ve video düzenleme özellikleri en çok dikkat çekenler arasında. Yeni Camera Raw adlı modül tüm popüler SLR dijital makinelerin dosyalarını düzenleyebiliyor ve lens özelliklerine göre fotoğrafları düzeltebiliyor. Yeni çizim, yazı, perspektif araçları ve performans iyileştirmeleri Photoshop CS6’nın diğer yeni özellikleri arasında. Bununla birlikte, photoshop cs6′ya extra gelişmiş 3D özellikler eklenmiş durumda. Diğer bir yeni özellik ise, kullanmadığımız (tools) yani araçların, pasif yani kapalı gösterimide, cs6 ile gelen özellikler arasında yerini alıyor.Adobe Photoshop Cs6′da, en önemli yeni tool ikisi, Perspective Crop Tools ve 3D Material Eyedropper Tools’tur.

Daha önceki Photoshop sürümlerinde çok kullanılan, Spot Healing Brush, Red Eye, Patch gibi özellikler dışında, Adobe Photoshop Cs6′ya, iyileştirme brush paketlerinden olan, Temix Tool eklenmiş durumda. Bunun dışında, Perspective Crop Tool yani Perspektif kesme aracı sayesinde, kırpma işlemine yeni bir boyut kazandırılmış durumda.Bunca özellikler sonunda Adobe Photoshop Cs6 resim editörü, bir kez daha resim editörü programları içinde ne kadar güçlü olduğunu göstermiştir.

Otomatik kaydetme seçeneği sayesinde, herhangi bir sorunda, çalışmalarınızı kaybetmemiş olacaksınız.Örneğin Photoshop ile çalışırken, bilgisayarınız restart atabilir yada elektirikler kesilebilir.İşte tam bu noktada otomatik kaydetme imdadımıza yetişiyor.

Kullanıcılar için eski sürümlerdeki diğer bir layer sıkıntısı ise bu sürümde nihayet çözülmüş. Yeni sürümde çok katmanlı çalışmalar yaparken daha önce verdiğiniz isimle aratıp bulabiliyor, metinler ayrı bir tarafta olduğundan rahahatlıkla çalışabiliyor, Birden fazla imaj, şekil , layer grubu ve metinlere aynı anda layer style ve filtre uygulayabiliyorsunuz.

Bir diğer Cs6 yeniliği ise, dekupe işlemindeki hızın ve kullanılabilirliğin arttırılmasıdır.Yeni araçlar sayesinde artık Dijital fotoğraflar üzerinde de çalışmalar yapabileceğiz.Yapılan bu çalışmalar HDR görüntü konusunda, ciddi gelişmelerin olduğunu göstermiştir.

Veeee son olarak yeni bir konsept ile Adobe Photoshop Creative Cloud bu sürümle dijital görüntü işleme ve düzenlemeye yönelik endüstri standardı olan Photoshop, kapsamlı bir profesyonel rötuş araçları paketi sunar. Ayrıca, ilham vermek üzere tasarlanmış güçlü düzenleme özellikleriyle donatılmış bu yeni sürümde ;

Yepyeni Akıllı Keskinleştirme Özelliği ve 
Photoshop Extended özellikleri dahil edilmiştir
Akıllı yukarı örnekleme
Kamera Sarsıntısı Azaltma
Adobe Camera Raw (filtre olarak)
Adobe Camera Raw 8
Düzenlenebilir yuvarlak köşeli dikdörtgenler ve diğer şekiller
Birden çok şekil ve yol seçimi
Gelişmiş 3B boyama
Adobe Generator ile desteklenen gerçek zamanlı görüntü varlığı oluşturma ve Adobe Edge Reflow CC bağlantısı
Bulanıklaştırma Galerisi ve Sıvılaştırma için Akıllı Nesne desteği
Mercury Graphics Engine
İçeriğe Uygun Yama ve İçeriğe Uygun Taşıma
Tuval üstünde 3B kontrolleri gibi birçok yenilik bulunmaktadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder