24 Kasım 2013 Pazar

Adobe Kurucuları Geschke ve Warnock ve Ekibi


Geschke Saint Ignatius Lisesi bir BA ile Kazanılan klasik matematik MS Xavier University yanı sıra bilgisayar biliminde Doktorasını Carnegie Mellon Üniversitesi’nde yaptı. Adobe kurucuları, Geschke ve Warnock önce ortak çalıştı.

Xerox’un Palo Alto Araştırma Merkezi (PARC)’inde Geschke 1970′li yılların başında orada işe başlamıştı. Geschke bilgisayar bilimleri, grafik, görüntü işleme ve optik alanlarında araştırma faaliyetlerini yönetmiştir.1978 yılında PARC’s Imaging Sciences Laboratory yöneldi.

Steve Jobs , John Warnock and Charles Geschke

Orada Interpress denilen  (bir elektronik yazı gibi karmaşık formları tanımlamayı sağlamak anlamına gelir)  bir sayfa tanımlama dili (PDL), birlikte ve uzun vadeli araştırma ortağı John Warnock ile icat ettiler.  Warnock  Baskı kontrol için grafik dil Interpress’in ticari degeri konusunda Xerox yönetimini ikna edemedi.

Geschke ve kurucularından Warnock’s Interpress dil haline Adobe PostScript ile getirdi.

PostScript daha çok masaüstü yayıncılığında kullanılan bir sayfa tanımlama dili ve bir programlama dilidir. Tasarlanmış bir sayfadaki metin, görsel unsurlar vb. öğelerin kenar çizgilerini belirtmek için Bézier eğrileri olarak bilinen matematik formüller aracılığıyla komutlar biçiminde bir belge oluşturur. Bu belge PostScript komutlarını yorumlayabilen özel işlemcili tüm çıktı birimleriyle kullanılabildiği için PostScript’e “araç-bağımsız” da denir. 

Bu çıktı birimleri lazer yazıcı olduğu kadar mürekkepli bant kullanan nokta-vuruşlu yazıcılar ve/veya görüntü diziciler de olabilir. sonuçta bu belge yazıcılarda yorumlanarak, görüntülükte oluşturulan görüntü çıktı olarak elde edilebilir. Önemli olan belge hazırlanırken belirlenmiş tüm özellikleri algılayıp yorumlayabilen özel işlemcili PostScript yazıcı olmasıdır.

Adobe daha sonra, teknik olanaklar geliştikçe sayfa tanımlama diline yeni özellikler katarak önce “PostScript Level 2″ teknolojisini kullanıma sunmuştur.

1982 yılında, 40'lı yaşlardaki iki programcı olan John Warnock ve Charles Geschke çalıştıkları Xerox’dan ayrılarak kendi şirketlerini kurma kararı verdiler. Şirketi kurduktan sonra ilk odaklandıkları şey ise PostScript oldu. Warnock ve Geschke, Adobe’u kurduktan sonra para kazanmak için her türlü kazanç kapısını zorladılar. Geschke’in 80 yaşındaki babası, raf olarak kullanmaları için bir eşya verirken, Warnock’ın karısı da Adobe’un ilk logosunu tasarladı.

26 Mayıs 1992 sabahı, Geschke iki adam tarafından Mountain View, California’daki Adobe park yerinden silah zoruyla kaçırıldı.

2001 Fellow Ödülünü aldı.Ödül baskı ve grafik alanında yaptığı çalışmalarla masaüstü tipi ölçeklenebilir yayıncılık ve yenilikler ile John Warnock  bilgisayar ticarileştirilmesini sagladı. Bu onun başarılarının onurdu .

2008 yılında Bilgisayar Girişimcilik Ödülünü aldılar.

2009 yılında da Cumhurbaşkanı Barack Obama tarafından Milli Teknolojisi  Madalyasına layık görüldüler.

Adobe System Üreticileri Biyografi

Dr. John E. Warnock (Yönetim kurulu başkanı) :

Dr. John E. Warnock 1982 yılında Adobe için çalışmaya başlamadan önce, Dr. Charles Geschke ile birlikte yazılım ürünlerine yönelik çalışmalar yaptı. Birlikte yaptıkları çalışmalarla büyük başarılar yakalayan ikili bu ortaklığı sürdürmeye devam ettiler ve şu anda da Adobenin başkanlığını paylaşıyorlar.
  
Dr. Charles M. Geschke (Yönetim kurulu başkanı)

Yazılım sektörünün liderlerinden olan Dr. Charles M. Geschke tam 25 yılını Adobe firmasına adadı. 2000 yılına kadar Adobenin başkanı olan Geschke bu görevinden ayrılıp, yönetim kurulu başkanlığını Warnock ile paylaşmaya başladı. Gesckhenin şu sıralarda birçok ileri teknoloji şirketinin yönetiminde de adı bulunuyor.

Bruce Chizen (yönetici başkanı)

Bruce Chizenin tam görevi Adobeyi bir masaüstü yazılımı olmaktan çıkararak kullanıcılar için bir teknoloji platformu haline getirmek olarak açıklanabilir. Chizenin başkanlığı altında, zaten sektörünün devi olan Adobe varlığını piyasada daha çok hissettirmeye başlamıştır. 2005 yılında Çalışmak İçin En İyi 13üncü şirket seçilen Adobe bu ünvanı Chien sayesinde almıştır desek herhalde yanlış söylemiş olmayız.

Shantanu Narayen (işletme müdürü)

Shantanu Narayen Adobenin global anlamdaki çalışmalarını ve çeşitli sektörlerdeki vizyonunu gün gün denetlemek ve belirlemekle görevli. Narayen, Bruce Chizen ile birlikte Adobenin yıllık karını şu an için 1.67 milyar dolara ulaştırmış durumda.

Murray Demo (baş finansman soruımlusu)

Adobenin finansal bölümünün bir numaralı sorumlusu olan Murray Demo kendi alanında dünya çapında bir saygınlığa sahip. 1996 yılında Adobe firmasına katılan Demo yaptığı başarılı çalışmalar sayesinde başkanvekilliği düzeyine kadar yükseldi.

Frederick L. Mitchell (girişim geliştirme sorumlusu)

Adobenin iş dünyasındaki girişimlerini, yatırımlarını ve ortaklıklarını yönlendiren, bunları belirleyen kişi Frederick L. Mitchell. Zor ve riskli bir görev üstlenen Mitchell ilk olarak satış ve ürün yönetimi gibi konularda çalıştı. Harvarddan ekonomi ve psikoloji diplomalarına sahip.
  
Karen Cottle (genel danışman)

Daha çok şirketin hukuksal işlerinden sorumlu olan Karen Cottle Adobenin kamu politikası ve hukuksal davalarından sorumlu olan kişi. 2002 yılında Adobeye katılan Cottle tıpkı diğer yöneticiler gibi çeşitli okullardan önemli derecelere sahip.
  
Melissa Dyrdahl (satış pazarlama sorumlusu)

Melissa Dyrdahl Adobenin şirket profilinin, markasının ve kimliğinin gelişmesi aşamasında önemli roller üstleniyor. Dyrdahl bu görevinde halkla ilişkiler, reklam, piyasa araştırması, pazarlama iletişimi ve satış pazarlama iletişimi gibi çok ağır yükler alıyor. 2004 yılının mayıs ayında En iyi Pazarlama Yöneticisi ödülünü alan Melisa Dyrdahl bu görevin üstesinden fazlasıyla gelebildiğini gösteriyor.

Naresh Gupta (genel pazar yöneticisi)

Naresh Gupta teknolojik platformda Adobenin gelişiminden sorumlu. Gupta, içinde Adobe PDF ve Adobe Readerın da bulunduğu yazılımların geliştirilmesini sağlayarak bu yazılımların gelecek nesillere hitap etmesini ve ulaştırılmasını sağlayacak kişi. Kısacası Adobenin teknolojik ilerleyişini sağlamak Naresh Guptanın görevi.

Digby Horner (mühendislik bölümü başkanı)

Digby Horner teknolojik ürünlerin yaratılmasında önemli sorumlulukları olan biri. Neredeyse Adobenin ürünlerinin yarısına yakın kısmı Hornerın organizasyonu ve yönetimiyle son halini alıyor. 1986 yılından bu yana Adobe için çalışan Digby Horner mühendislerden oluşan bir takımın sorumlusu ve yöneticisi.

Ivan Koon (belge yönetim bölümü başkanı)

Ivan Koon Adobenin bir makine düzeninde çalışmasını sağlayan başlıca kişilerden. 20 yıllık yöneticilik ve mühendislik geçmişi, Ivan Koonun Adobe için ne kadar önemli olduğunu gösteren özelliği. Koonun bir matematik ve mühendislik dehası olduğunu da eklemeden geçmemek gerekiyor.

Bryan Lamkin (dijital görüntüleme-video bölümü başkanı)

Adobenin ödüllü grafiklerinin, dijital imajlarının ve diğer dijital ürünlerinin kalite çizgisini koruyan ve idare eden kişi Bryan Lamkin. 1992 yılında Adobe için çalışmaya başladı. Lamkin ayrıca bu sektörün konferanslarında bulunan önemli konuşmacılardan.

 Tom Malloy (yazılım ve teknoloji laboratuarları başkanı)

Teknoloji laboratuarlarının başındaki isim olan Tom Malloy Adobenin gelecek nesillere ulaşmayı hedefleyen teknolojilerinin mimarlarından biri. Yaklaşık 19 sene önce Adobeye katılan Malloy buradan önce birçok önemli firma için çalışmış. Bunların dışında Tom Malloyun 3 tane de patenti kendine ait icadı bulunuyor.
  
Theresa Townsley (insan kaynakları sorumlusu)

Theresa Townsley Adobenin dünya çapındaki organizasyonlarının planlamasını, gelişimini ve süreçlerini yöneten kişi. Adobeye katıldığı 1988 yılından bu yana birkaç farklı görevde de bulunmuş. Townsley San Jose Üniversitesi insan kaynakları yönetimi mezunu.
  
Kevin Burr (şirket iletişimi sorumlusu)

Kevin Burr Adobede halkla ilişkiler, şirket iletişimi, endüstriyel analiz ve etkinlik planlaması gibi görevler üstleniyor. Ayrıca geniş çaptaki iletişim stratejileri, iletişim yönetimi ve medya ilişkileri konularından da sorumlu. Burr 2000 yılında en iyi 50 iletişim uzmanı arasında gösterilmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder