23 Kasım 2013 Cumartesi

Adobe Yazılım Firması


Abobe markasının ismi, şirket kurucu ortağı John Warnock'ın evinin yakınında akan Adobe Deresi'nden gelmektedir.Adobe yazılım firmasının merkezi ABD'de Kaliforniya eyaletinde bulunmaktadır. Dünya'nın 10 büyük grafik ve medya yazılımlarını üreten şirkettir. 2005 yılında Macromedia firmasını satın alarak tasarım pazarında çok daha büyük bir yer edinmiştir.

Adobe markası dünya çapında grafik çalışmalarında kullanılan büyük bir markadır. Bu markanın kurucusu olan John Warnock, markayı evinin arka bölgesinde bulunan “Adobe” isimli bir koy’dan esinlenerek koymuştur.

Markanın kendine ait birçok yazılımı vardır ve lisanslı olarak tüm endüstriyel alanlarda hizmet vermektedir. Hatta markaya ait yazılımlar o kadar yayılmıştır ki, eleman arayan şirketler adobe’nin programlarını bilmeyi şart koşar hâle gelmiştir.



Adobe markasının kurucusu John Warnock




1982’nin Aralık ayında John Warnock ve Chuck Geschke tarafından kurulan küçük çaplı yazılımevi bugün artık dünyanın dört bir yayında alanının en önemli markasını olarak tanınan büyük bir teknoloji devine dönüştü

Dünyanın en önde gelen teknoloji şirketlerinden biri olan Adobe 2012'de 30. yaşını kutladı. Yenilikçi çözümleriyle farklı alanlarda kurumların, şirketlerin ve profesyonellerin işini kolaylaştıran ve iş süreçlerine tam 30 yıldır değer katan Adobe, önümüzdeki dönemde de geçmişten gelen büyük birikimini “dijital deneyimlerle dünyayı değiştirme” vizyonuyla harmanlayarak geleceğe daha da emin adımlarla yürümeyi hedefliyor.

Adobe, 1982’nin Aralık ayında John Warnock ve Chuck Geschke tarafından kuruldu. Warnock’un ve Geschke’nin kurduğu küçük çaplı yazılımevi bugün artık dünyanın dört bir yayında alanının en önemli markasını olarak tanınan büyük bir teknoloji devine dönüştü. Merkezi ABD’nin California eyaletinde San Jose’de bulunan Adobe, dünya çapında 11 bine yaklaşan çalışan sayısına sahip. Şu anda gelirlerinin yarısından çoğunun ABD dışından elde eden Adobe’nin bu yönü de şirketin artık bir dünya markası olduğunun en önemli göstergelerinden biri. Adobe’nin ürünleri aynı zamanda birçok dünya diline de uyarlanmış durumda ve dünyanın dört bir yanında kreatif profesyoneller ve bilgi çalışanları tarafından kullanılıyor.


Geschke tarafından 2.5 milyon sermaye ile kuruldu. İlk projeleri Xerox PARC  için PostScript sayfa tanımlama diliydi. İlk Adobe Ofisi Marine Way in Mountain Wiev,CA adresinde yer alıyordu. Adobe’nin şirket logosu aynı zamanda bir grafik tasarımcısı John Warnock’ın eşi,Marva Warnock tarafından dizayn edilmiştir.



Adobe’un PostScript’i takip eden ilk ürünleri isim hakkına sahip olduğu Type 1 fontlarıyla başlayan dijital fontlardı. Apple daha sonra Microsoft’a lisansını verdiği rekabetçi bir mormat olan TrueType fontlarını geliştirdi. TrueType’ın belli başlı avantajları vardı: tam ölçeklenebilirliğin yanı sıra font’un ana çizgilerince yaratılan piksel düzeni üzerinde tam kontrol sağlıyordu. Birkaç ay sonra Adobe Type 1 spesifikasyonunu yayınladı ve hemen ardından tam TrueType (tam pixel-derecesi kontrolü olmasa da) gibi Type 1 fontların ekranda WYSIWYG orantılanmasına izin veren font yönetimi yazılımı “Adobe Type Manager”’ı çıkardı. Ancak bu atakların hepsi işletmeler ve ortalama bir windows kullanıcısı için çabucak bir standard haline gelen TrueType’ın yükselişini engeleyemeyecek kadar çok geç kalmıştı, Type 1 grafik ve baskı piyasasında standart olarak kaldı. 1996’da şirket Microsoft’la birleşik olarak OpenType formatını anons etti, ve 2003’te Adobe Type 1 fontlarının kütüphanesini OpenType’a çevirmeyi tamamladı.




1980’lerin ortasında PostScript’i piyasaya sürdükten sonra Adobe tüketici yazılım pazarına Apple Macintosh için vektör-bazlı çizim programı olan Adobe Illustrator’la girdi. Illustrator, kuruluşun içinde geliştirdikleri font-geliştirme yazılımının mantıklı bir şekilde dışa açılarak ticarileşmesiydi. Ayrıca, PostScript-seçilir kılınmış laser yazıcıların popüleritesinin artmasına yardımcı oldu. MacDraw’un tersine (o zamanlardaki standart Macintosh vektör çizim programı), Illustrator tüm şekilleri daha esnek Bézier eğrileriyle tanımlmakta ve diğer programlarda görülmeyen hassasiyeti sağlıyordu. Ancak Illustrator’da Font verme, Macintosh’un QuickDraw kütüphanelerine bırakılmış ve PostScript-gibi bir yaklaşımın yerini alması Adobe’nin kendi Adobe Type Manager ‘ını piyasaya sunmasına kadar gerçekleşmedi.

1989’da, Adobe amiral gemisi olacak ürününü tanıttı, Macintosh için Adobe Photoshop. Although Photoshop 1.0’ın rakipleri olmasına rağmen, gayet istikrarlı ve iyi tasarlanmıştı ve Adobe’nin onu iyi pazarlayacak kaynakları vardı. Bu bileşim Photoshop’un kısa sürede piyasayı domine etmesini sağladı. Adobe Aralık 2005′te Coldfusion, Dreamweaver , Flash ve Flex ürünlerini portföyüne kattı.


Adobe Systems’in  9000 üstünde çalışanı vardır.


Şirketin Yönetim Kurulu:

Charles Geschke - Eş-Başkanı
John Warnock-  Eş-Başkanı
Shantanu Narayen-  Başkan ve CEO
Karen Cottle-  Kıdemli Başkan Yardımcısı, Hukuk Müşaviri ve Genel Sekreter
Mark Garret - Başkan Yardımcısı ve CFO
Donna Morris - Kıdemli Başkan Yardımcısı, İnsan Kaynakları
Kevin Lynch-  Kıdemli Başkan Yardımcısı: Deneyim ve Teknoloji Grubu, Baş Teknoloji Sorumlusu

Adobe Ürünleri

Desktop yazılımı:

Adobe Photoshop , Adobe InDesign , Adobe Illustrator , Adobe Fireworks , Adobe Soundbooth , Adobe Acrobat ve Adobe Audition

Server yazılımı :

Adobe ColdFusion , Adobe Content Server ve Adobe LiveCycle Enterprise Suite

Biçimleri: 

Taşınabilir Belge Biçimi (PDF), PDF selefi PostScript , ActionScript , Shockwave Flash ( SWF ) ve Flash Video (FLV)

Web barındırılan hizmetler :

Adobe Kuler , Photoshop Express ve Acrobat.com

Web tasarım programları :

Adobe Dreamweaver , Adobe Contribute , Adobe Flash Builder , Adobe Flash Catalyst ve Adobe Flash

Video düzenleme ve görsel efektler :

Adobe Premiere Pro ve Adobe After Effects

eLearning yazılım :

Adobe Captivate

Kurumsal yazılım :

Adobe Extension Manager ve Adobe Bridge

Adobe Türkiye

2008 yılından bu yana kendi ofisiyle ve alanında uzman ekibiyle birlikte pazarda faaliyetlerini başarıyla sürdürüyor. Adobe Türkiye ofisi; 2008’de 3 kişi olarak başladığı yolculuğu bugün hepsi alanının en yetkin isimlerinden olan 15 kişilik ekibiyle sürdürüyor. Adobe’nin 30. yaşını kutlamasıyla ilgili konuşan Adobe Akdeniz Ülkeleri Bölge Müdürü Tolunay Tomruk, “Adobe olarak 30. yılımızı kutlamaktan dolayı mutlu ve gururluyuz. Bu 30 yıl zarfında Adobe, sunduğu çözümlerle her zaman standartları oluşturmuş ve zamanında yaptığı hamlelerle de sektörün standartlarını her zaman bir adım öne taşımıştır. Adobe olarak pazardaki öncü ve farklı konumumuzu geleceğe ve daha nice 30 yıllara taşımak istiyoruz. 2008 yılından bu yana Türkiye ofisiyle birlikte yerel pazarda güçlenen konumumuz da artarak devam edecektir” dedi.

Adobe’nin 30 Yıllık Geçmişinde Önemli Kilometre Taşları ve Lansman Tarihleri

1984: Adobe PostScript, Adobe’nin ilk çözümüydü.
1990: Adobe Photoshop, 1990’da yaratıcılarla buluştu.
1991: Adobe Premiere® Pro 90’ların ikinci ürünüydü.
1993: Portable Document Format (PDF)’in lansmanı yapıldı.
1993: Adobe, Reader çözümünü yarattı.
1993: Adobe Acrobat 1993’un diğer bir flaş lansmanı oldu.
1996: Adobe Flash çıktı ve sektöre damgasını vurdu
1999: Adobe InDesign lansmanı ile Adobe 90’lı yıllara
sağlam bir veda yaptı.
2003: Adobe Creative Suite yaratıcıların hizmetinde.
2009: Adobe Digital Marketing Suite ile dijital pazarlamada
yeni dönem
2011: Adobe Digital Publishing pazara sunuldu.
2012: Adobe Creative Suite 6 geçen yılın en önemli lansmanlarındandı.

Ülkemizde En Bilinen Adobe Yazılımları

Adobe Acrobat Reader

Adobe AIR
Adobe Audition
Adobe Creative Suite
Adobe Acrobat
Adobe After Effects
Adobe Bridge
Adobe Dreamweaver
Adobe Encore
Adobe Fireworks
Adobe Flash
Adobe Illustrator
Adobe InDesign
Adobe Photoshop
Adobe Premiere Pro
Adobe Flash Player
Adobe InCopy
Adobe Kuler
Adobe Photoshop Elements
Adobe Photoshop Lightroom
Adobe Premiere Elements
Adobe Shockwave


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder