23 Kasım 2013 Cumartesi

Adobe Illustrator İle Tarihe Yolculuk =)



Adobe Illustrator (AI), Adobe firmasının geliştirdiği vektörel çizim yazılımıdır. Dosya biçimleri: AI, SVG, EPS ve PDF Gelişmiş vektörel çizge (grafik) çizim özellikleri ile öne çıkan bir yazılım olan Illustrator, QuarkXPress'in de olduğu gibi endüstri standardıdır.



En güçlü rakibi Macromedia şirketince geliştirilmiş olan Freehand adlı yazılımdır. Ancak Macromedia'nın 2005 yılında Adobe tarafından satın alınmasıyla ve Adobe'nin Freehand'i geliştirmeyi sürdürmeyeceği yolundaki genel kanı, profesyonelleri Illustrator'a yönlendirmeye başlamıştır. Hem Mac OS, hem de Windows sürümleri bulunmakta olup, Adobe Creative Suite paketiyle sunulmaktadır. Paket içinde bulunan Photoshop, InDesign ve Acrobat Professional ile mükemmel bir uyum içindedir.
Corel şirketinin ürettiği Corel Draw yazılımı ise, Illustrator'ın Freehand'den sonraki en önemli rakibi olmakla birlikte genel olarak Windows ortamında tercih edilir. CorelDRAW, Freehand'in ortadan kaldırılması ile birlikte Adobe Illustrator'ün tek rakibi olarak kalmıştır. Türkiye'de Freehand'in Illustrator'a üstünlüğü sürmektedir. Illustrator, halühazırda az sayıda profesyonel tarafından kullanılıyor olmasına rağmen, Freehand'den Illustrator'a ve In Design' doğru hızlı bir geçiş yaşanmaktadır. Web tasarımı, broşür vb. tasarımı yapanlar Illustator'a geçerken, gazete, dergi vb. tasarımcıları InDesign'e geçmektedir. Adobe şirketi, Bilkom ile yaptığı çözüm ortaklığı anlaşması sonrası, Türk kullanıcılar için Illustrator'ın da içinde bulunduğu Adobe Creative Suite paketini Türkçeleştirme çalışmalarını sürdürmektedir. Illustrator'ın kullanımda olan son sürümü, Adobe CS6 ile gelen v16'tir. Dosya biçimi[değiştir | kaynağı değiştir] Ai dosya biçimi, Adobe Illustrator'ın öntanımlı kayıt biçimidir. AI dosya biçimi özellikle Adobe Illustrator'ın dokuzuncu sürümünden sonra köklü bir değişim geçirdi. EPS tabanlı ve özel bir sentaks kullanan eski yapısından, PDF tabanlı daha modern ve birlikte çalışılabilirliği daha kolay bir mimariye geçiş yapmıştır. Gelişmiş vektörel grafik çizim özellikleri ile öne çıkan bir yazılım olan Adobe Illustrator, QuarkXPress örneğinde de olduğu gibi endüstri standardıdır. Illustrator, bir endüstri standardı olması nedeniyle tasarım profesyonellerince ve çoğunlukla Mac OS X ortamında tercih edilir.

Adobe Illustrator Nasıl Bir Programdır ? 

Hiç kuşkusuz, Adobe Illustrator, grafik konusunda en eski programlardan biridir. Hem PC, hem Mac ortamında epeyce zamandır bilinen bir programdır.

Fakat gel gelelim, ülkemizde bilinmesine rağmen, bir zamanlar çok da fazla kullanıcısı olmayan bir program idi. Ta ki, Adobe cs serisini yaygınlaştırmaya kalkıştığı, hatta daha belirgin bir tarih verecek olursak, Freehand'i satın alıp onun idamına karar verdiği zamandan Adobe Illustratorı sıçratmaya karar verdiği zamana kadar...

Bu zamana kadar, A.İ, ülkemizde program olarak değil, ama dosya çevirme formatı olarak yıllarca kullanıldı. Örneğin, bir programdan diğerine logo, çizim gibi parçalar aktarılırken, önce AI formatına çevirip diğer programda aynı formatta import edilerek kullanılırdı. Acrobat yaygınlaşınca, bunun yerini PDF aldı.

Freehand'in katlinden sonra ve (veya aynı anda) Adobe mühendisleri, Illustrator'ü geliştirmeye başlayarak CS serisi içinde bugünlere getirdiler.

Gelinen nokta, hiç de küçümsenecek bir nokta değil kanımca.

Özellikle, Mac kullanıcılarının ağırlıklı olarak Freehand kullandıklarını düşündüğünüzde, durum Macintosh açısından daha dramatik gelişti.
Yıllarca kadim çizim programı olarak Freehand'de çalışan Mac kullanıcıları, bu gelişme ile birlikte bir miktar sarsıldıkları söylenebilir. Basit ekran arayüzü, hızlı üretme modeli ve kendine özgü panel yapısı ile Freehand yıllarca Mac kullanıcılarının en büyük yardımcısı oldu. Her ne kadar efektler konusunda istenilen noktaya gelemediyse de, Freehand bu süreç içinde ciddi bir boşluğu doldurduğu söylenebilir.

Freehand'in geliştirilmeye son verilmesiyle birlikte, bir süre belirsizlik sürdü. Adobe'nin, Freehand'i belki bir süre sonra yeniden geliştirmeye başlayacağı umudu ile Mac kullanıcıları beklenti içine girdiler. Fakat Adobe kararlıydı. Üstelik Freehand'in kod yapısı, Macromedia'nın diğer ürünleri gibi yeniden yazılmaya elverişli değildi.

CS serisi ile Adobe ciddi bir çıkış yaptı. Hem kullanıcıları, hem de pazarı kökünden salladı.

Fakat Mac cephesinde Freehand'in yerine Illustrator'u yerleştirmek o kadar basit olmadı. Basit ve kullanışlı Freehand'in karşısında Illustrator; oldukça karmaşık, detaylı ve parçalı bir panel yapısı ile devasa kullanıcı kitlesi karşısında pek fazla puan toplayamadı. Mac kullanan grafikerler, ısrarla Freehand'i kullanmaya devam ettiler.

Dönüşüm sancılıydı.

Hatta bazı kişiler, Freehand'in yerine Indesign üzerinde kendilerini geliştirmeye yöneldiler. CS serisinin ilk Illustrator'ünde, maalesef yalnızca tek sayfa desteği vardı. Kullanıcılara bu durum oldukça itici geldi. Adobe aklı sıra Illustrator'ü tek sayfa olarak üretecek, çok sayfalı projeler için insanları Indesign'a zorlayacaktı.

Kazın ayağı öyle çıkmadı.

Tek sayfa zorlaması geri tepti.
İnsanlar ısrarla Freehand'i kullanmaya devam ettiler.

Neyseki Adobe durumun vehametini görünce Illustrator'ü çok sayfalı modele geçirdiler. Gerçi Freehand'de bile çok sayfa desteği olmasına rağmen çalışma anında sık sık kırılmalara sebep verdiği bilinen bir gerçekti.

Illustrator'un 100 sayfaya kadar çoklu sayfa desteği, kullanıcıları yavaş yavaş Illustrator'a yöneltti.

Ama yine de Illustrator, ekran yapısı ( interface ), pekçok kullanıcıya hâlâ itici gelmekte. Hernekadar, çalışma alanını kapatan paneller birtakım yöntemlerle gizlense veya daraltılsa bile, Freehand'deki sağ taraftaki sabit ( neredeyse sabit ! ) panel yapısını aramamak elde değil.

Buradaki tek avuntu, Illustrator'ün grafik arayüzü; İndesign, Photoshop gibi sık kullanılan programlar ile neredeyse birebir olması denilebilir. Hatta her üç program açıkken, programlar arası geçiş yapıldığında bazen insan hep aynı programdaymış gibi gelebiliyor.

Öte yandan Adobe, araç yapısı uyumluluğu ile de övünmeye çalışıyor.

Fakat hemen aklıma gelmişken, Photoshop'taki "rubber band" kavramı maalesef Illustrator'de yok! Oysa Freehand'de bu özellik oldukça verimliydi. Özellikle bir çizim yaparken, oluşturulan Bezier eğrileri oldukça başarılı idi. Illustrator'de de tabiiki Bezier eğrileri var. Fakat insanın, çizginin bağlantısını, kalemin ucunda görememesi bence ciddi bir fiyasko !

Oysa bu, Photoshop'ta var. Illustrator'da niye yok ?

Her ne kadar bu durum maalesef Indesign için de geçerli. Ama gerektiğinde Indesign'da bu o kadar can acıtmayabilir. Nitekim aynı sorun QuarkXPress'de var.

Peki Adobe'nin uyumlu araç yapısı iddiası nerede kaldı ?

Herşeye rağmen, yani Freehand'ın ölüsünün bile işyapmasına rağmen Illustrator; genel bir skala oluşturulmak istense, düzey olarak daha ileride olduğu söylenebilir. Bir grafik çizim programından beklenmeyecek 3D özellikleri, baskıda asla sorun çıkarmayan efektleri, kullanışlı layer yapısı ve daha pek çok sayabileceğimiz ciddi avantajları yüzünden bence freehand'den iç rahatlığıyla Illustrator'e geçiş yapılabilir.

Özellikle Mac kullanıcıları için bu kaçınılmazdır.

Peki Pc kullanıcıları açısından durum nedir ?

Herkesin bildiği gibi, Freehand Pc'de de kullanılmaktadır. Hatta arşivlerini tamamen Frehand üzerine kuran atölyeler ve ajanslar da az değildir. Ama platform Pc olunca, asıl program Coreldraw'dır.

Corel Draw, rakibi Freehand olmasına rağmen yıllarca pc kullanıcılarının gözdesi oldu. Corel Draw, Mac için de bazı versiyonlar geliştirilse de, kod yapısı Pc de daha verimli idi. Ve sonraları Mac versiyonları tamamen bırakıldı.

Peki Illustrator'ün cs 5 ile yaptığı sıçrama Corel Draw'ı nasıl etkiledi ?

Bu soruyu ben yanıtlayacaksam, Corel Draw'ı iyi bilen biri olarak, Corel Draw'ı epeyce sarstığını söyleyebilirim. Her ne kadar artistik yazılar konusunda hâlâ çok ciddi düzey farkını ortaya koysa bile, genel klasmanda Illustrator'un pek de küçümsenemeyeceğini söyleyebilirim. Bu haliyle bile pekçok Pc kullanıcısının Illustrator'u tercih etmeye başladığını gözlemlemekteyim.

Ben hâlâ çizimlerimde Corel Draw kullanıyorum. Ama Illustrator'un de yabana atılmayacak oldukça başarılı yönleri var. Çoklu sayfa desteğinde bütün sayfaları aynı anda (gerekirse üst üste bile bindirilerek) çalışabilme, bu sayfalar arasında sürükleyerek nesne taşıyabilme, sayfayı bir nesne gibi büyütüp küçültebilme (FH'deki gibi), nesneleri aralarına uzaklık tanımlayarak distrube (dağıtım) edebilme vs. özellikleri oldukça verimli.

Ama Corel Draw'ın sezgisel arayüzü, yazıları konvert etmeden harf harf çalışabilme(kerning), hızlı ve görerek yapılan espas (tracking) ve satır aralığı işlevi, desktop layeri, V.Basic desteği vs. pek çok özelliği öyle kolay kolay aşılabilecek türden değil.

Ama şu bir gerçek ki, Corel mühendislerinin karşısında artık oldukça ciddi bir rakibi var. Bu yüzden, eminim daha çok çalışacaklardır...

Tuncer ÖZKAN Makalesinden Alıntıdır.

Veee Adobe Illustrator Creative Cloud Yenilikleri ;

Fırçalardaki görüntüler
Dokunma tabanlı aygıtlar için yapılan geliştirmeler
Dokunmatik Yazım aracı
Resimde Serbest Dönüştürme aracı
İşletim Sistemi davranışları desteği
Otomatik köşe oluşturma
Birden çok dosya yerleştirme
Buluttaki ayarlar
Behance'de Paylaşma
Kuler paneli
CSS kodu oluşturma ve çıkarma
SVG grafik stillerini CSS olarak dışa aktarma
Geliştirme: Beyaz Üst Baskı
Hint dilleri desteği
Geliştirme: Renk ve renk örnekleri arama
Geliştirme: Font arama
Geliştirme: Renk Ayrımları Önizlemesi paneli
Geliştirme: Kılavuzlar
Geliştirme: Perspektif Izgarası kullanılabilirliği
Geliştirme: Modernleştirilmiş dosya iletişim kutusu (yalnızca Windows)
AutoCAD kitaplıkları desteği
Dosyaları paketleme
Gömülü görüntüleri çıkarma

Bağlantılar paneli geliştirmeleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder